Verejní dopravcovia už podpísali s PSK zmluvy na vykrytie strát

28.01.2008 Prešov

Prešov 28. januára (TASR) - Zmluvy na vykrytie strát v prímestskej autobusovej doprave podpísali dnes verejní dopravcovia s predsedom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Petrom Chudíkom.
Dovedna štyri subjekty si medzi seba rozdelia celkovú tohoročnú dotáciu v objeme 265 miliónov Sk. Je o 25 miliónov Sk vyššia ako v roku 2007.
Prvý pokus o uzavretie zmlúv 23. januára nevyšiel, dopravcovia požadovali aj garancie svojich príjmov, keďže napríklad za poskytovanie služieb vo verejnom záujme za rok 2007 všetky štyri firmy chceli od PSK doplatiť spolu ešte 68 miliónov Sk. Na rok 2008 vyčíslili potrebu financií na vykrytie strát v objeme 336 miliónov korún. Chudík sa už po prvom neúspešnom pokuse o podpis zmlúv vyjadril, že PSK má právo skontrolovať oprávnenosť nákladov verejných dopravcov. Ak budú preukázateľne vyššie, PSK im doplatí rozdiel po schválení v krajskom parlamente.
Základné zmluvy so SAD-kami v Humennom, Poprade, Prešove a s Bus Karpaty Stará Ľubovňa platia päť rokov, každý rok sa budú podpisovať dodatky k výške pridelených dotácií. Ako informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková, v podpísaných zmluvách je klauzula, že do 31. augusta obe zmluvné strany odsúhlasia oprávnené finančné náklady dopravcov za prvý polrok a dohodnú sa na vyrovnaní rozdielu.
Celková dotácia bola medzi dopravcov rozdelená percentuálne podľa objemu realizovaných výkonov, ktoré za rok predstavujú takmer 30 miliónov kilometrov. Najviac, 36 %, čo je 95,5 milióna Sk z celkovej dotácie, dostane SAD Humenné. SAD Prešov má o jedno percento nižší podiel, dostane 94 miliónov Sk. SAD Poprad sa za 23-% podiel ušlo 59,8 milióna Sk. Dotácia pre Bus Karpaty Stará Ľubovňa predstavuje 15,7 milióna Sk, čo je 6 % z celkovej dotácie.
Finančné prostriedky budú na základe zmlúv dopravcom poskytované preddavkovo v štvrťročných splátkach, vždy ku 25. dňu v prvom mesiaci príslušného štvrťroka. Tento systém rovnako platil v predchádzajúcich rokoch. Peniaze za prvý štvrťrok 2008 budú dopravným spoločnostiam poskytnuté okamžite po dnešnom podpise.
Novinkou v zmluvách je podmienka, že časť financií, a to vo výške 15 % z celkovej dotácie, majú dopravcovia použiť na obnovu vozového parku.
 

Vyberte región